O unutrašnjem osmehu

 

 

Sasvim je sigurno, da sva dešavanja koja se odvijaju u našem velikom svetu, veoma utiču na naš osmeh, smeh, radost i na naše celokupno pouzdanje. Kada su ta dešavanja negativna, tada ne samo da ugrožavaju naše pouzdanje, već ugrožavaju i naše postojanje. No, iza tog velikog sveta koga svi mi manje ili više nezadrživo upropašćujemo, ali i pored toga neizmerno ljubimo, nalazi se naš mali lični svet koga svaka ličnost sama sebi kreira. Taj naš mali lični svet, sve jedno da li mi to prihvatili ili ne, sadržan je iz dva područja: unutrašnjeg i spoljašnjeg. Pošto je sadržina našeg spoljašnjeg sveta uvek zavisna od sadržine našeg unutrašnjeg sveta, to znači, da je naš svakodnevni spoljašnji svet delimično i posledica sadržine našeg unutrašnjeg sveta. Upravo, zato je potrebno da češće zavirimo u taj naš obimom mali, ali sadržajno ogroman unutrašnji svet, koji nam je naš Stvoritelj rođenjem podario. To bi trebalo za nas da bude izuzetno važno, jer naš spoljašnji svet je uglavnom ono, u šta mi verujemo i čemu uglavnom usmeravamo svu svoju pažnju.

 

Pokušaću da usmerim vašu pažnju na jednu akciju, koju su mudraci sa istoka preporučivali za ublažavanje zdravstvenih tegoba, i koju su nazvali:  ''unutrašnji osmeh''.

 

Polazeći od prastare izreke, da je bolje da se zdravlje održava nego da se leči, u kineskom medicinskom Qi-gong*-u postoje mnogobrojne vežbe, koje potpomažu našu zdravstvenu stabilnost i time pomažu da bi se izbegla bilo kakva neuravnoteženost našeg organizma.
----------------------------------------------------------------------------

*Qi-gong čitamo kao ći-gong, pri čemu ''ći'' znači životna energija – eterična energija ili u sanskritu ''prana''. Gong je kineski pojam kojim se označava ''rad'' ali i ''sposobnost''. U slobodnom prevodu ći-gong bi mogli da prevedemo kao: ''stalni rad na ćiu – na životnoj energiji'' ili ''sposobnost - znanje koriščenja ćija''. Ći-gong je prastari, tradicionalni oblik čitavog spektra kineske gimnastike lečenja, koja smirujuće utiče na naš centralni živčani sistem.
----------------------------------------------------------------------------

Jedna od ovih vežbi uči nas kako da u našim unutrašnjim organima  probudimo ''unutrašnji osmeh''. Odnosno, kako da pomoću naših misli, razmišljajući o svakom organu posebno, pronađemo i razgradimo blokade u našim unutrašnjim organima, i kako da u njima  probudimo isceljujući ''Ći'' -  isceljujuću životnu energiju (prana). Akcijom - energijom ''unutrašnjeg osmeha'', mi u stvari pobuđujemo neke kvantne-oscilacije – vibracije - kretanje u ćelijama naših unutrašnjih organa, i  time im podižemo nivo vibracija – otvaramo put životnoj energiji - jačamo naš imuni sistem.

 

Da se podsetimo, i ovog puta kao i svaki put kad god nameravamo da ''uđemo'' u naš mentalni – ''unutrašnji'' svet, potrebno je pre toga da se oslobodimo svog ''spoljašnjeg'' sveta. To znači, da je potrebno da otpustimo sva svoja osećanja i da maksimalno opustimo svoje telo. To opet znači, da moramo da zaboravimo sva jučerašnja opterećenja, sav današnji teret i svaku misao na sutrašnji dan, ali i da oslobodimo svoje telo i čula od svake aktivnosti, napetosti i iščekivanja.

 

Pogledajmo kako nam majstor Qi-gong-a opisuje vežbu unutrašnjeg osmeha:

 

„Ovu vežbu možete da radite u bilo kom stavu: stojećem, sedećem ili ležećem, pritom je najbolje da oči imate blago zatvorene. Ako na početku ove vežbe ne možete da opažate nikakva osećanja, ili ako vam je teško da se svojim mislima usmerite u svoju unutrašnjost, nemojte da budete obeshrabljeni. Unutrašnji osmeh će već sam sasvim neprimetno da vas usmeri ka organu o kome intenzivno razmišljate. Potrebno je samo da se sa svim svojim mislima, imaginacijom i vizualizacijom potpuno usredsredite – koncentrišete na vaš ''spoljašnji'' osmeh, i da ga usmerite u svoju ''unutrašnjost''.

 • Preselite koncentracijom snagu svojih misli, imaginacije i vizualizacije u vašu unutrašnjost i potrudite se da zamislite, probudite i ostvarite u sebi unutrašnji osmeh i odmah ga usmerite na najvišu tačku vaše glave (Baihui**), u vaše oči i u uši. To je stanje, kada ste sa svojom budnom svešću, koju prati vaš osmeh zaista na tim lokacijama. Zadržite se sa svojim unutrašnjim osmehom u svojim očima i ušima u trajanju od nekoliko udisaja i potrudite se da osetite kako vam se oči opuštaju, kako se umiruju, proširuju i kako počinju da zrače iznutra. Istovremeno možete da osetite povezanost vaših očiju sa nosom, ustima i ušima, te angažujte vaše opušteno osećanje širine i protočnosti.

----------------------------------------------------------------------------

**Baihui je kinesko ime za tačku br. 20 na upravljačkom meridijanu, koja se nalazi na vrhu glave, gde se nalazi spoj svih meridijana.

----------------------------------------------------------------------------

 • Zamislite sada, da vaš unutrašnji osmeh struji iz smera ušiju ka potiljku i donjim vilicama, a iz smera očiju ka trećem oku (između obrva).
 • Potom osmeh usmeravate u koren nosa pa u nos, u obraze i gornju vilicu i preko jezika i njegovog korena u grlo.
 • Grlo je sedište našeg govornog umeća ali i sedište važnih žlezdi. Osmehujte se u grlo sve dok se tamo ne naseli osećanje opuštenosti i širine.
 • Dozvolite vašem osmehu da teče dalje ka limfnoj žlezdi ispod grudne kosti sve do srca.
 • Osmehnite se u vaše srce i zamislite da kroz njega protiču ljubav, radost, saosećanje i da oni razgrađuju svu vašu gužvu, žurbu i svo vaše nestrpljenje. Tako se srce potpuno ispuni snagom unutrašnjeg osmeha, šaljući tu isceljujuću snagu života svakim otkucajem kroz čitavo naše telo.
 • Sada usmerite osmeh u pluća, gde će da se ugnezdi u svaki mehurić vaših pluća, i time će da razgradi svaku vašu tugu i depresiju. Istovremeno biće vam omogućeno da mirno i duboko dišete što će vam omogućiti da sa svakim udisajem ispunite vaše telo i vašu dušu životnom energijom.
 • Pošaljite sada vaš unutrašnji osmeh u jetra, ispod desne strane rebara.
 • Isceljujuća snaga unutrašnjeg osmeha, koja vam sada dolazi iz srca i pluća, ojačala je vašu radost i hrabrost i tako razgradila u vama ljutnju i bes te probudila energiju vaše mašte i prijateljstva.
 • Usmerite sada tu osmehujuću, prijateljsku energiju u bubrege i osećajte kako vaši bubrezi postaju čistiji i svežiji. Osmehujte se duboko u vaše bubrege i na taj način opraćete vašu dušu i telo od svake bojazni i straha, i bubrezi će se osećati da su ispunjeni krotkošću i opuštenošću.
 • Tu krotku opuštenost usmerite sada nagore u slezinu, koja se nalazi ispod leve strane rebara. Sa vašim unutrašnjim osmehom sada možete rastvoriti vaše prikrivene brige i da harmonizirate tu sredinu pri čemu će se istovremeno ustaliti pozitivna moć te sredine.
 • Usmerite sada taj osmeh u vaše seksualne organe i ujedinite imaginacijom vašu uravnoteženost sa pozitivnom snagom životne energije koja omogućava tok života.
 • Sa svojim mislima vratite se sada natrag na početnu Baihui tačku i dozvolite sebi da se sa tog mesta kao sa nekom mantijom mira i opuštenosti, još jednom sasvim ogrnete sa svojim unutrašnjim osmehom, koji će vam pružiti svu snagu i zaštitu u vašoj svakodnevnici.
 • Osmehnite se još jednom duboko u vaše oči, potom ih otvorite i sa punom svešću iz svog unutrašnjeg mira posmatrajte svoju okolinu. Doživljavajte sve boje i sve oblike, prisluškujte sve zvuke oko vas, jer sada je vaša okolina sasvim sigurno i bogatija i življa.

 

Ova vežba dovodi u harmoniju sve unutrašnje organe i pomaže nam da razvijemo više svesnosti u našoj unutrašnjosti ali i u spoljašnjosti. Svestan unutrašnji osmeh u pojedinim organima je veoma korisan i pomaže nam da pravovremeno osetimo funkcionalne smetnje, i da ih pomoću svog opuštajućeg delovanja optimiramo – regulišemo. Pored toga pomaže nam da proterane i prigušene emocije ispravno vidimo, kao i da lakše rešavamo svoju unutrašnju, ali i svoju spoljašnju realnost.“ (original dostupan 12.04.2018 u 19:45 na: https://mentalpower.ch/uebung-organe-qigong/)

 

Usmeravati osmeh u naše unutrašnje organe je jedna jednostavna i zanimljiva vežba, koju možemo da izvodimo svako jutro, još dok smo u krevetu, pa i svako veče isto tako kad smo već u krevetu. Na takav način ''čistimo'' naše telo i našu dušu od svih ''nezgodnih'' energija i emocija koje smo napabirčili tokom proteklog dana. Srećno!